Το Netflix και η Γιαπωνέζικη κουλτούρα

Πριν κάποιες μέρες το Netflix με έπιασε εξαπίνης, όταν ανοίγωντας το είδα προτεινόμενη την ταινία Bleach. Όπου Bleach είναι το αγαπημένο μου Manga (γιαπωνέζικο comic) και Anime (γιαπωνέζικο animation). Με αυτή την ταινία μετράμε 2+1 ταινίες-μεταφορές από την Γιαπωνέζικη comic κουλτούρα στην πλατφόρμα του Netflix.


Bleach

Πρώτη και καλύτερη λοιπόν, η μεταφορά του manga, του Tite Manga. Ο Ichigo Kurosaki είναι ένας έφηβος από την πόλη Karakura που μπορεί να δει φαντάσματα, ένα ταλέντο που του επιτρέπει να συναντήσει την Shinigami Rukia Kuchiki. Η Rukia είναι ένας από τους Shinigami, στρατιώτες με αποστολή την μεταφορά των ψυχών των νεκρών από τον κόσμο των ζωντανών προς την Κοινωνία των Ψυχών – τη ζωή μετά θάνατον. Το άλλο σκέλος της αποστολής τους έχει να κάνει με την καταπολέμηση των Hollows, τερατώδων χαμένων ψυχών που μπορούν να βλάψουν τόσο τα φαντάσματα όσο και τους ανθρώπους.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν Γιαπωνέζοι ηθοποίοι, ακολουθεί αρκετά πιστά, το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας του manga/anime και αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα για sequel. Αν είστε fan του είδους, αξίζει να το δείτε. Οι υπόλοιποι, με ανοιχτούς καλλιτεχνικούς ορίζοντες και αγάπη στις περιπέτειες, θα περάσουν ένα ευχάριστο βράδυ.


Full Metal Alchemist

Μία ταινία εποχής με Αλχημιστές, τέρατα, ρομπότ? Τι μπορεί να πάει λάθος? Σεναριακά η ταινία ακολουθεί τα αδέρφια Edward και Alphonse Elric, δύο κρατικούς Αλχημιστές οι οποίοι πέρα από τις αποστολές τους ψάχνουν και τρόπο να επαναφέρουν την ψυχή του μικρού αδερφού Alphonse στο σώμα του. Η ψυχή του έχει παγιδευτεί σε μία πανοπλία μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να φέρουν την μητέρα τους πίσω στη ζωή.

Και αυτή η ταινία ακολουθεί σχετικά πιστά μέρους του manga/anime, ειδικά τους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Όπως και με το Bleach, αν δεν είστε fan του είδους, δείτε την χωρίς προκαταλήψεις.


Death Note

Η τρίτη ταινία της παρέας είναι και ο λόγος για το 2+1. Η ταινία του Netflix είναι remake της Γιαπωνέζικης μεταφοράς στην μεγάλη οθόνη (της πρώτης ταινίας, όχι των sequels) του manga/anime που έκανε γνωστή την Γιαπωνέζικη κουλτούρα των comic στο Δυτικό κόσμο. Η ταινία διαδραματίζεται γύρω από τον Light Turner, στην Netflix version, και την εύρεση ενός Death Note που ανήκει στον Shinigami – καμία σχέση με την απεικόνιση του Bleach, εδώ έχουν τερατοειδείς μορφές. Όποιο όνομα καταγραφεί στο τετράδιο, το άτομο αυτό θα πεθάνει. Ο Light, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Kira, αρχίζει να σκοτώνει ανθρώπους που ο ίδιος θεωρεί ανάξιους, με αποτέλεσμα να τον καταδιώκει το FBI και ένας διεθνούς φήμης detective, ονόματι L.

Αν και η ταινία βασίζεται στο manga, η Αμερικάνικη version έχει αρκετές παραλλαγές και στους χαρακτήρες, όσο και στο σενάριο. Σίγουρα παρόμοια είναι η παρουσίαση και ο Χαρακτήρας του Ryuk, του Shinigami που είχε πρίν τον Light το Death Note.


Το συγκεκριμένο είδος ταινιών, θα ξενίσει πολλούς, όμως παρακολουθώντας τες, βλέπεις πως ένας λαός τόσο διαφορετικός από αυτά που έχουμε συνηθίσει εμείς οι Δυτικοί να βλέπουμε, παρουσιάζει τη φιλία, την αγάπη, την μνήμη των αγαπημένων που έχουν φύγει, τις αξίες της κοινωνίας κτλ.