Σαν σήμερα.. Paulo Coelho

“Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που παραιτείται.” (Το χειρόγραφο της Άκρα)

Στις 24 Αυγούστου 1947, γεννήθηκε ο γνωστός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Πάολο Κοέλιο.  Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Φοίτησε στην νομική αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1970 για να ταξιδέψει σε Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική.

Η συγγραφή του γνωστή, μέσα από best sellers όπως “Ο Αλχημιστής”,”Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει”, “Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ”, “Έντεκα Λεπτά”, “Η μάγισσα του Πορτομπέλο”, “Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα”, “Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός”, και πολλά ακόμη.

Τα έργα του έχουν αγαπηθεί από πολύ κοινό, αλλά και από πολλούς έχουν αποδοκιμαστεί επίσης. Ο ίδιος έχει περάσει από πολλά στάδια απόρριψης και αναζήτησης στη ζωή του, ώσπου να βρει το δρόμο του, κάτι που προσπαθεί να μεταφέρει και στον αναγνώστη, μέσω των μηνυμάτων που περνάει από τη γραφή του.

Η μητέρα του ήθελε να γίνει μηχανικός, όπως ο πατέρας του. Όταν τους ανακοίνωσε ότι σκόπευε να γίνει συγγραφέας, προσπάθησαν να τον εμποδίσουν. Η Βραζιλία ήταν συντηρητική χώρα και οι γονείς του πίστευαν ότι οι συγγραφείς δεν κερδίζουν χρήματα, εθίζονται σε ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ και ότι η συγγραφή «ήταν δουλειά για ομοφυλόφιλους». Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη του, για να τον εμποδίσουν του έκοψαν το χαρτζιλίκι και προσπάθησαν να τον παντρέψουν. Ωστόσο, ήταν ανένδοτος και στα 17 του χρόνια τον έκλεισαν σε ψυχιατρείο, απ’όπου δραπέτευσε συνολικά τρεις φορές. «Δεν ήθελαν να με πληγώσουν, ούτε να μου κάνουν κακό. Απλά ήθελαν να με σώσουν και δεν ήξεραν τι να κάνουν», ανέφερε χρόνια αργότερα. Η παραμονή του στο ψυχιατρείο τον ενέπνευσε να γράψει, 35 χρόνια αργότερα, το βιβλίο «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει»….

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ 

Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων. Έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριανταοκτώ γλώσσες. Του έχουν απονεμηθεί πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για το περίφημο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin για το “Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει“.

Χριστιανός καθολικός και μυστικιστής, ο Κοέλιο κάνει τη προσωπική του προσπάθεια να βρει το καλό και να το μοιραστεί μαζί μας. Το καλό του κάθε ενός μας ξεχωριστά από βάθος ψυχής και μυαλού. Ακολουθεί ένας δεκάλογος του συγγραφέα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

Πηγές:  Μηχανή του χρόνου, Βικιπαιδεία