Πως θα σας φαινόταν ένας Πειρατικός Κινηματογράφος?

Αγαπώ τα βιβλία! Θα σας έλεγα αυτό που λένε όλοι για την μυρωδιά του βιβλίου, για το πόσο ωραίο είναι να έχεις βιβλιοθήκη, και τα λοιπά.. Έχουμε βιβλιοθήκη, δεν θα το αρνηθώ, αλλά τον τελευταίο καιρό, προτιμώ να διαβάζω τα βιβλία μου στο tablet, μιας και μπορώ να έχω μαζί μου όσους τίτλους έχω, χωρίς να σκέφτομαι το βάρος, τη μεταφορά και το χώρο που μπορεί να πιάνει ένα βιβλίο.

Αγαπώ την τεχνολογία! Πολύ! Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες πάνω σε αυτό, αλλά αυτές οι δύο αγάπες μου με έστρεψαν στο είδος του Cyberpunk / Cyberthrillers και όλα τα είδη στα οποία χρησιμοποιείται η τεχνολογία, όχι επιφανειακά, στην πλοκή του βιβλίου.

Από τους αγαπημένους μου συγγραφείς είναι ο Cory Doctorow, όπως έχω ήδη γράψει εδώ! Υπέρμαχος της ελεύθερης διακίνησης του λόγου, των ιδεών αλλά και του λογισμικού, κάθε ένα από τα βιβλία του καταπιάνεται με θέματα γύρω από την κατάχρηση της εξουσίας από κυβερνήσεις και εταιρείες με σκοπό την στέρηση των διάφορων μορφών της ελευθερίας μας.

Στο βιβλίο του Pirate Cinema, το οποίο εκδόθηκε το 2012 και διατίθεται δωρεάν (μόνο στα Αγγλικά δυστυχώς) στην ιστοσελίδα του, ο Doctorow καταπιάνεται με τον έλεγχο των πολυεθνικών πάνω στις κυβερνήσεις σε θέματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Μας παρουσιάζει μία κοντινά μελλοντική Βρετανία, όπου η κυβέρνηση ελέγχεται αποτελεσματικά από τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο κύριος χαρακτήρας, Trent McCauley, έχει χάσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο (μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 90% των εργασιών του καθενός), λόγω της δημιουργίας νέων ταινιών με χρήση πλάνων από ήδη υπάρχουσες ταινίες. Για το λόγο αυτό βρίσκεται άστεγος στο κέντρο του Λονδίνου, όπου και προσπαθεί να επιβιώσει. Τελικά η ζωή του παίρνει άλλη τροπή όταν προσπαθεί να καταπολεμήσει την εισαγωγή ενός νέου, δρακόντιου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο τίτλος μπορεί να σας φανεί αρχικά παράτερος – σε μένα αυτό συνέβη πάντως – αλλά διαβάζοντάς το, θα δείτε πως όχι μόνο είναι ταιριαστός, αλλά και η ιδέα πίσω του ακούγεται άκρως ενδιαφέρουσα στην πράξη!

Όπως και με τα προηγούμενα βιβλία, έτσι και αυτό μπορείτε να το βρείτε σε μορφή .pdf, το οποίο δημοσιεύεται υπό την άδεια Creative Commons Attribution-Noncommercial-ShareAlike, ώστε είστε ευπρόσδεκτοι να το κατεβάσετε, να το διαβάσετε, να το αναδιανείμετε και να το μοιραστείτε όπως σας αρέσει. Επιπρόσθετα μπορείτε στο site του Cory Doctorow, να βρείτε και άλλα του βιβλία σε μορφοποίηση για χρήση σε PC / Tablet / Κινητό.