Πως ωφελεί το διάβασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου ενός μωρού, αρχίζει να αναπτύσσεται ήδη από την εικοστή έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, κατά την οποία το βρέφος αρχίζει να ανταποκρίνεται σε ήχους και φωνές. Φέρνοντας σε επαφή το βρέφος με μουσική και λέξεις ενώ αναπτύσσεται μέσα σας, μπορεί να αυξήσει τη νοημοσύνη του μωρού σας. Οι μελλοντικοί γονείς μπορούν να αρχίσουν να μιλάνε με τα μωρά τους στη μήτρα, να διαβάζουν σε αυτά και να παίζουν χαλαρωτική μουσική ώστε να δημιουργηθεί ανταπόκριση από τον εγκέφαλο του παιδιού που αναπτύσσεται. Η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί διέγερση για την ακοή και συνεπώς την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Ταυτόχρονα το παιδί οικειοποιείται με τον ήχο της φωνής των γονιών του.

Επιδράσεις της ανάγνωσης στη νοημοσύνη του μωρού

  • Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του βρέφους στη μήτρα, σε αρχικό ακόμη στάδιο, η ανάγνωση μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο του μωρού ωστε να αναγνωρίζει λέξεις και ήχους πολύ πριν να μπορει να τους κατανοήσει.
  • Διαβάζοντας δυνατά στην εγκυμοσύνη, βοηθά στην εναρμόνισή του μωρού με τη φωνή σας, αφού η χροιά της και τα ερεθίσματα που λαμβάνει αποτελούν το θεμέλιο για την εκμάθηση νέων ήχων και λέξεων μετά τη γέννηση του.
  • Παράλληλα η αίσθηση της οικειότητας με τα πρόσωπα που μιλούν στο μωρό, πιθανότατα είναι εμφανής αφού γεννηθει.
  • Η ανάγνωση προάγει τη γλωσσική ανάπτυξη, την ανάπτυξη προσοχής, τις δεξιότητες συγκέντρωσης και τη σύνθεση πληροφοριών. Οι γνωστικές δεξιότητες ενός μωρού μπορούν επίσης να βελτιωθούν με μια ποικιλία ερεθισμάτων. Η ανάγνωση αντιπροσωπεύει έναν τρόπο βελτίωσης αυτών των σημαντικών αναπτυξιακών δεξιοτήτων.

Οι καλύτεροι τύποι βιβλίων για ανάγνωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παρόλο που το μωρό σας δεν καταλαβαίνει το πραγματικό νόημα πίσω από τα λόγια που ακούει, μπορεί να αντιληφθεί το συναίσθημα που δημιουργεί το βιβλίο στη μητέρα. Για παράδειγμα η ανάγνωση θρίλερ ή ιστοριών τρόμου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους στην έγκυο μητέρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αντιστοίχως το αρνητικό συναίσθημα στο μωρό. Η επιλογή ενός χαλαρωτικού, ανάλαφρου και διασκεδαστικού βιβλίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψυχαγωγήσετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μικρές ιστορίες παιδικών βιβλίων και παραμύθια είναι υλικό που μπορεί να ωφελήσει τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος. Δεδομένου ότι τα μωρά συνήθως έχουν μικρή διάρκεια συγκέντρωσης, η ανάγνωση σε μικρά τμήματα κρατά την προσοχή τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντλήσουν το πλήρες όφελος από αυτή την εμπειρία.

Ένα βιβλίο μπορεί να κάνει σίγουρα κάθε μελλοντική μητέρα πιο δημιουργική για την νοητική ανάπτυξη του μωρού της!

Πληροφορίες από: www.modernmom.com