Ρίκο Ροντρίγκεζ, ο Τζαμαϊκανός τρομπονίστας που τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ!

Ο Ρίκο Ροντρίγκεζ  γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1934  και σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2015 έφυγε από τη ζωη. Γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, ενώ μεγάλωσε στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Ο πατέρας του ήταν Κουβανός και η μητέρα του Τζαμαϊκανή. Ασχολήθηκε με τη μουσική σε νεαρή ηλικία και εξελίχθηκε σε σημαντικο τρομπονίστα.

 

Την δεκαετία του 1950 συνεργάστηκε με διάφορα μουσικά σχήματα της εποχής συμβάλλοντας και αυτός στην εξέλιξη της Σκα μουσικής. Το 1958 έγινε ρασταφάρι, ενώ την ίδια εποχή συνεργάστηκε με τον ντράμερ Κάουντ Όσι, στο συγκρότημα The Mystic Revelation Of Rastafari. Το 1961 εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου συνεργάστηκε με τον Κρις Μπλάκγουελ, ιδρυτή της Island Record, και τον Ντάντι Λίβινγκστον στο κομμάτι  “Rudy a Message to You” στο οποίο και έπαιζε τρομπέτα.

 

 

Το 1979 προσεγγίστηκε από το βρετανικό συγκρότημα The Specials, για την διασκευή του “Α Message to You Rudy”, που γνώρισε τεράστια επιτυχία μιας και ήταν στο τοπ 10 των τσαρτς της Μεγάλης Βρετανίας. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και στην πορεία, καθώς συμμετείχε  στους δύο πρώτους δίσκους του συγκροτήματος “The Specials” (1979) και “More Specials” (1980).

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν μέλος της ορχήστρας Jools Holland. Εκτός από τις συμμετοχές σε δίσκους είχε ηχογραφήσει διάφορες προσωπικές δουλειές με την Island Records, μεταξύ των οποίων o δίσκος “Man from Wareika”, όπου θεωρούσε ότι ήταν η πρώτη δουλειά στην που είχε αποδώσει τα μέγιστα.

Ο Ρίκο Ροντρίγκεζ αναδείχθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ, ως μέλος του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στη μουσική.

 

Ο Ρίκο Ροντρίγκεζ απεβίωσε σε νοσοκομείο του Λονδίνου στις 4 Σεπτεμβρίου 2015. Σε συλληπητήρια επιστολή του το συγκρότημα που γνώρισε επιτυχίες μαζί του, The Specials, είπε για εκείνον: “Ο θρύλος του θα συνεχίσει για πάντα και ακόμα μια μέρα”

Το κομμάτι που ανέβασε τον τρομπετίστα στη κορυφή