ΡIΖΕΣ : “Aντέχουμε να ροκάρουμε!”

“Κι’ ήρθε ο άνθρωπος και σήκωσε τα μάτια

Φώναξε στο φως, τινάζοντας τα χέρια

Μα κάτω από την οργή του, κάτω από την οργή του κλαίει

Στις ερωτήσεις του απάντηση δεν παίρνει

Πού είναι ο τόπος που μου’πες κάποτε θα φτάσω ;

Πού είναι η ελπίδα που τόσο αγάπησα πριν χάσω ;

Μέσα από όλα αυτά, από όλα αυτά που βλέπω

Θέλεις να πιστέψω σε ότι δεν καταλαβαίνω…”


Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τις “Ρίζες”! Μια νέα ελληνική ροκ μπάντα με αγάπη και πηγαίο πάθος για τη μουσική. Η παρέα γουστάρει να ροκάρει και να μας ταξιδεύει, χαρίζοντας μας τραγούδια που μιλάνε στην ψυχή και σκαλίζουν το πνεύμα. Χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικό στίχο, βασισμένη στην πεποίθηση μιας γλώσσας τόσο πλούσιας, όσο χρειάζεται για να αγγίξει τις λεπτές γραμμές του εγκεφάλου του ελληνικού κοινού, η μπάντα υπόσχεται σίγουρα ευχάριστες μουσικές διαδρομές και είναι εδώ για να μας δείξει πως δεν είναι δύσκολο να ακολουθείς τα όνειρα σου, ακόμη και μέσα σε ένα κόσμο που σε πνίγει.

Οι “Ρίζες” στην παρέα μας

1. Ας γνωριστούμε ξεκινώντας πατροπαράδοτα! Ποια είναι τα άτομα που αποτελούν τις Ρίζες. Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς.

Μάκης : Η μπάντα αποτελείται από τους Δημήτρη Φωτόπουλο (μπάσο), Μάκη Σιδεράκη (κιθάρα/φωνή) , Αρσένη Αγισηλάου ( πλήκτρα/φωνή), Βασίλη Μεσσάρη (τύμπανα) και Γιώργο Κωνσταντάκη (σαξόφωνο)

Με τον Δημήτρη ήμασταν συμμαθητές από το Λύκειο, μια φορά και έναν καιρό… Ημασταν όμως χαμένοι για χρόνια. Ξαναβρεθήκαμε τυχαία το 2014, αδρανείς τότε μουσικά και αποφασίσαμε να επαναδραστηριοποιηθούμε και φτιάξαμε ένα νέο σχήμα, βασισμένο σε rock και blues ακούσματα.

Δημήτρης: Στην παρέα σύντομα μπήκε ο Αρσένης, ο junior της παρέας. Μετά από αλλαγές και περιπέτειες, κάτι που είναι μάλλον σύνηθες στο στήσιμο μιας νέας μπάντας από την αρχή, βρεθήκαμε τελικά με τον Βασίλη, έναν εξαιρετικό ντράμερ και με τον Γιώργο, έναν πολύ έμπειρο και καταπληκτικό σαξοφωνίστα. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι με αυτήν την σύνθεση, έχουμε ωραίο κλίμα και πραγματικά το ευχαριστιόμαστε.

Μάκης : Πράγματι, σε βαθμό που κάνουμε πιο πολύ πρόβες παρά Live ! Και όχι τόσο πολύ θα έλεγα πρόβες, όσο τζαμαρίσματα, σε νέα τραγούδια και νέες ιδέες.

 2. Γιατί “Ρίζες”; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα του γκρουπ ή ενδεχομένως κάποιο μήνυμα;

Μάκης: Έχω ένα τραγούδι που λέγεται «Ρίζες στα βράχια». Και από εκεί μου ήρθε. Τα λόγια λένε για κάποιον σκληροτράχηλο, που αντέχει κόντρα στις όποιες αντιξοότητες. Κάπως έτσι το βλέπουμε και εμείς μεταφορικά, ότι αντέχουμε να ροκάρουμε, να παίζουμε αυτά που μας αρέσουν κι’ας μη υπάρχει το μεγάλο κοινό στην Ελλάδα. Είμαστε αμετανόητοι ροκάδες, σκληροτράχηλοι, οι ρίζες μας είναι στα βράχια… οι ρίζες μας είναι στην rock για να κάνουμε και ένα σχετικό λογοπαίγνιο !

Αρσένης : Στην αρχή την μπάντα την λέγαμε «Ρίζες στα βράχια», αλλά το κόψαμε σε σκέτο «Ρίζες».

Δημήτρης : Και στα live παίζουμε και ένα ριζίτικο !

Μάκης : Σε rock εκτέλεση βέβαια  😉

 3. Τι είναι αυτό που προκαλεί την έμπνευση σας και πόσο εύκολα μεταφέρεται από τον έναν στον άλλον on και off stage;

Μάκης: Η έμπνευση μπορεί να είναι μια λέξη, ένα riff στην κιθάρα, ένα tempo που μπορεί να πιάσει στο ζέσταμα ο Βασίλης, μια μελωδία στο σαξόφωνο. Πολύ εύκολα πιανόμαστε από κάτι τέτοιο και μπορεί να καταλήξει σε τραγούδι ή σε ένα ωραίο τζαμάρισμα ή απλά σε μια ωραία ιδέα που την κρατάμε στα υπ’όψιν, προς επεξεργασία.

Δημήτρης :  Ο Μάκης γράφει γενικώς πολλά πράγματα, στις περισσότερες πρόβες έρχεται και με κάτι νέο. Για παράδειγμα, για το επόμενο live που έχουμε σε λίγες μέρες, εντάξαμε ένα νέο τραγούδι «Στην Κηφισίας», που το έφερε μόλις 10 μέρες πριν το live ! Του την λέω αλλά δεν μ’ακούει … χαχα

Αρσένης : Αυτό που μας εμπνέει επίσης είναι ο καλός ήχος. Όταν έχουμε καλό ήχο παίζουμε καλά. Όταν δεν έχουμε, χαλιόμαστε…

Δημήτρης :  Μεταξύ μας πάντως έχουμε καλή συνεννόηση, πολύ βασικό, είμαστε πια έναν χρόνο μαζί και περνάμε καλά, και όταν παίζουμε live περνάμε ακόμη πιο καλά και παίζουμε ακόμη πιο καλά.

 4. Μιλήστε μου για τα τραγούδια σας και το πρωτο σας video clip

Μάκης : Τα τραγούδια μας θα τα χαρακτήριζα rock, rockblues, με Ελληνικό στίχο. Οι ρίζες μας είναι στην rock, αλλά ταυτόχρονα άποψή μας είναι ότι ο Ελληνας rocker πρέπει να γράφει Ελληνικό στίχο όταν φτιάχνει δικά του τραγούδια. Είναι πιο δύσκολο, πιο απαιτητικό, αλλά έχει και πιο αυθεντικό και πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα τελικά.

Εγώ θα ένιωθα πραγματικά αμηχανία να γράφω δικά μου τραγούδια στα Αγγλικά και να τα παίζω σε Ελληνικό κοινό και να μην βλέπω από κάτω την ανταπόκριση σε αυτά που λένε τα λόγια, να μπορείς να κάνεις ένα λογοπαίγνιο, ένα παιχνίδι και να ακολουθήσουν. Δεν μπορώ να λέω yea ! χαχα

Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφορήσαμε με video clip στο utube λέγεται «Καμένο Χώμα» και είναι ένας προβληματισμός ως προς το ανθρώπινο είδος ή ίσως είναι απλά ένα οικολογικό τραγούδι.

Δύο καλοί μας φίλοι μας βοήθησαν σε αυτό : ο Λάμπρος Καζάν – φωτογράφος ο οποίος έκανε την βιντεοληψία και βοήθησε στο μοντάρισμα και ο Αλέξανδρος Καπόγιαννης που συμμετέχει ως «πρωταγωνιστής» στο clip.

 5. Ποια τα επερχόμενα πλάνα του συγκροτήματος; θα σας δούμε κάπου σύντομα;

Δημήτρης :  Το βασικό για μας είναι να παίζουμε μουσική, η μουσική είναι η «εξωσχολική» μας αγάπη, το χόμπυ μας, όπως θέλει κανείς το ονομάζει. Τις ΡίΖΕΣ δεν τις «κάνουμε»  επαγγελματικά. Έτσι τα σχέδιά μας είναι απλά : να είμαστε καλά να παίζουμε μουσική, να παίζουμε και τα δικά μας τραγούδια και να παίζουμε και ζωντανά όσο πιο συχνά μπορούμε, γιατί είναι ότι πιο ωραίο τελικά να παίζεις μπροστά σε κοινό. Το επόμενο ζωντανό που έχουμε είναι για τις 14 Δεκεμβρίου, στο REMEDYστην Κουντουριώτου 9 στο Νέο Ηράκλειο.

Το κάτι παραπάνω που σχεδιάζουμε είναι κάποια από τα τραγούδια μας, που έχουμε αρκετά, να τα οπτικοποιήσουμε και στην συνέχεια να φτιάξουμε και τον πρώτο μας «δίσκο», λογικά μέσα στο 2019. Δεν βιαζόμαστε, όλα θα τα κάνουμε.

 6. Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και πείτε μου ο καθένας το αγαπημένο του.

Λατρεύουμε την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, τα δημοτικά, τα μικρασιάτικα, τα θρακιώτικα, τα ριζίτικα…

Μάκης :  “Ο Ερωτόκριτος”

Δημήτρης :  “Στο’πα και στο ξαναλέω”

Αρσένης :  “Αγρίμια κι Αγριμάκια μου”

Βασίλης : “Θάλασσα, Λυπήσου”

Γιώργος :  “Κωνσταντάκης”


Ευχαριστώ πολύ τις Ρίζες για τη κουβεντούλα και ελπίζω να ακούσω λατρεμένη μίξη παραδοσης και ροκ!

Με χαρά θα τους απολαύσουμε την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο Remedy Live Club στο Νέο Ηράκλειο, για ένα live που θα μοιραστούν μαζί μας την υπέροχη δουλειά τους και πολλή από την όρεξη τους!!

Μην το χάσετε!