Σατόσι Κον η πορεία του στο κόσμο των anime

 

Ο Σατόσι Κον γεννήθηκε σαν σήμερα στις 12 Οκτωβρίου του 1963 και ήταν ένας αναγνωρισμένος Ιάπωνας σκηνοθέτης ταινιών anime, σεναριογράφος και σκοτσογράφος μανγκα.

Ανάμεσα στις δουλειές του ξεχωρίζουν τα διακεκριμένα φιλμ “Perfect Blue” (1997), “Millennium Actress” (2001), “Tokyo Godfathers” (2003) και “Paprika” (2006), καθώς και η τηλεοπτική σειρά “Paranoia Agent” (2004).


Όλες οι σκηνοθετικές δουλειές του έχουν γίνει για λογαριασμό της εταιρείας Studio Madhouse ενώ χαρακτηρίζονται από ρεαλιστικούς χαρακτήρες, περίπλοκες ψυχολογικές καταστάσεις και την ανάμειξη των ονείρων με την πραγματικότητα.

Perfect Blue (1997)

This slideshow requires JavaScript.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κουσίρο του νησιού Χοκάιντο. Φοίτησε στην ακαδημία τεχνών Μουζασίνο με σκοπό να γίνει ζωγράφος. Αποφοιτώντας ξεκίνησε να δουλεύει με τον Κατσουχίρο Οτόμο στο manga World Apartment Horror.
Η είσοδος του στα anime έγινε με την ταινία “Roujin Z” (1991), στην οποία δούλεψε σαν σκηνογράφος σε σενάριο του Οτόμο.

Millenium Actress(2001)

This slideshow requires JavaScript.

Οι πρώτες δουλειές του Κον ήταν έντονα επηρεασμένες από τον Οτόμο. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο έγινε με το “Perfect Blue” (1997), μια ιστορία μυστηρίου και αγωνίας που θύμιζε έντονα Χίτσκοκ και Φίλιπ Ντικ. Μετά από δύο ακόμα επιτυχημένες ταινίες, τα “Millennium Actress” και “Tokyo Godfathers” ξεκίνησε να δουλεύει στην τηλεόραση με την σειρά “Paranoia Agent” (2004).

Paranoia Agent (2004)

This slideshow requires JavaScript.

Η σειρά διερευνούσε θέματα όπως ο ανθρώπινος ψυχισμός και τα αρχέτυπα μέσα στο πλαίσιο της μοντέρνας Ιαπωνικής κουλτούρας. Το 2006 ολοκλήρωσε την ταινία “Paprika” που έγινε επιτυχία και διανεμηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στο 2007.

Paprika (2006)

This slideshow requires JavaScript.

Ο Κον στα έργα του πολύ συχνά μπλέκει τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας σε σημείο που η διάκριση μεταξύ τους να μην είναι πλέον εφικτή. Ασχολείται επίσης με θέματα που τα παραδοσιακά anime δεν θίγουν. Στο “Tokyo Godfathers” ασχολήθηκε με τους άστεγους των μεγαλουπόλεων, θέμα που αποφεύγεται στις ταινίες του Ιαπωνικού σινεμά.

Tokyo Godfathers (2003)

This slideshow requires JavaScript.

Ο Σατόσι Κον απεβίωσε στις 24 Αυγούστου του 2010 λίγο πριν τα 47α γενέθλια του, από καρκίνο στο πάγκρεας.