“Αντίο” Το ποίημα του Ρώσου λυρικού ποιητή που έγραψε πριν αυτοκτονήσει σε ηλικία 30 ετών

Αντίο

“Αντίο, καλέ μου φίλε, αντίο.
Στην καρδιά μου, για πάντα, θα μείνεις.
Ας είναι ο μοιραίος χωρισμός να προβλέπει
Πως θα συναντηθούμε ξανά κάποια μέρα ψηλά.
Ας μην υπάρξουν λόγια ή χειραψίες,
Μέτωπα θλιμμένα μέσα στην τύψη –
Το να πεθαίνεις, σε τούτη τη ζωή, δεν είναι καινούριο,
Κι ακόμα πιο πολύ, φυσικά, το να ζεις”

Σεργκέι Γεσένιν (3 Οκτωβρίου 1895 – 28 Δεκεμβρίου 1925)


Ο Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Γεσένιν  ήταν Ρώσος λυρικός ποιητής. Υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς Ρώσους ποιητές του 20ου αιώνα, με σημαντικό έργο. Η πρώιμη ποίησή του είναι επηρεασμένη από το φολκλορικό στοιχείο της ζωής των χωρικών κυρίως. Το 1915, μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, όπου γνωρίστηκε με το σπουδαιότερο ρώσο ποιητή της εποχής, το συμβολιστή Αλεξάντρ Μπλοκ καθώς και έτερους σημαντικούς ποιητές, όπως το Σεργκέι Γκοροντιέτσκι, το Νικολάι Κλούγιεφ και τον Αντρέι Μπέλυ.

Στην Αγία Πετρούπολη έγινε γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους ιδιαίτερα και λόγω της βοήθειας του Μπλοκ. Ο ίδιος Γεσένιν έλεγε ότι ο Μπέλυ τού έμαθε τη σημασία της φόρμας ενώ ο Μπλοκ και ο Κλούγιεφ τού δίδαξαν τον πραγματικό λυρισμό.

Αυτοκτόνησε στις 28 Δεκεμβρίου του 1925 στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου έχοντας γράψει πρώτα το παραπάνω ποίημα, για το οποίο, καθώς δεν υπήρχε αρκετό μελάνι στο δωμάτιο, χρησιμοποίησε το αίμα του. Είχε ήδη πέσει στο αλκοόλ προκαλώντας συχνά επεισόδια που τον έφερναν αντιμέτωπο με την αστυνομία.