Το φαινόμενο Slender Man

Αλλιώς : Πως ένα meme κατέκτησε το internet, και όχι μόνο.

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία του internet (και γενικά), που η δημιουργία ξεπερνά τον δημιουργό, βλέπε Gangnam Style (!!!). Αυτό ακριβώς συνέβη και στον Eric Knudsen (aka Victor Surge) το 2009. Δεν περίμενε πως δημιουργώντας ένα meme για το internetικό Something Awful, αυτό θα ξέφευγε και θα ενέπνεε online σειρές, βιντεοπαιχνίδια και κινηματογραφικές ταινίες.

Από την δημιουργία του μέχρι τώρα, ο Slender Man απεικονίζεται ως ένα λεπτό, αφύσικα ψηλό ανθρωποειδές με ένα απρόσωπο κεφάλι, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι. Οι ιστόριες γύρω του, αφορούν απαγωγές και καταδιώξεις, γενικά με φονικές καταλήξεις, των εμπλεκόμενων, κυρίως νεαρών ατόμων.

Έχει καταφέρει να δημιουργηθεί γύρω του, όλοκληρη μυθοπλασία η οποία αποτελείται από πίνακες, διηγήματα, μέχρι και internetικές σειρές όπως το Marble Hornets. Η συγκεκριμένη online σειρά, η οποία παρουσιάστηκε στο YouTube, μέχρι σήμερα αριθμεί 92 βίντεο στο κύριο κανάλι (87 καταχωρήσεις), έχοντας περίπου 98 εκ. προβολές. Η σειρά ακολουθεί τον Jay Merrick, έναν νεαρό που προσπαθεί να ανακαλύψει τι συνέβη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “Marble Hornets”, μια ημιτελούς φοιτητικής ταινίας που δημιουργήθηκε από τον φίλο του Jay, Alex Kralie. Πριν από τρία χρόνια, ο Alex τελείωσε απότομα το έργο μετά από μόλις δύο μήνες παραγωγής. Πριν κόψει την επαφή του με τον Jay, ο Alex του έδωσε τις ταινίες που περιείχε ακατέργαστο footage από το έργο και είπε στον Jay να μην μιλήσει ξανά μαζί του. Είχε τόση επιτυχία που το 2015, δημιουργήθηκε μία spin-off ταίνια, ονόματι Always Watching: A Marble Hornets Story.

 

Δυστυχώς δεν είναι όλα τόσο ρόδινα για την φιγούρα του Slender Man. Το 2014, δύο κορίτσια ηλικίας 12 ετών στο Waukesha του Ουισκόνσιν μαχαίρωσαν 19 φορές έναν 12-χρονο συμμαθητή τους. Ευτυχώς το θύμα επέζησε του τραγικού συμβάντος. Όταν ερωτήθηκαν αργότερα από τις αρχές, ισχυρίστηκαν ότι επιθυμούσαν να διαπράξουν μια δολοφονία ως πρώτο βήμα για να γίνουν proxies του Slender Man, έχοντας διαβάσει για αυτό online. Επίσης, δήλωσαν ότι φοβούνταν ότι Slender Man θα σκότωνε τις οικογένειές τους αν δεν διέπραταν τη δολοφονία. Κατόπιν ελέγχου από ειδικούς βέβαια, τα δύο κορίτσια κρίθηκαν ψυχικά διαταραγμένες.Το HBO πρόεβαλε τον Ιανουάριο το 2017 το ντοκιμαντέρ Beware the Slenderman, για το συμβάν.

Από σήμερα (23/08) προβάλλεται στις αίθουσες και η ταινία Slender Man της Sony Pictures, η πλοκή της οποίας ακολουθεί τέσσερις φίλες οι οποίες καλούν τον Slender Man σαν παιχνίδι. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως πιστεύουν, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν σε ένα υπερφυσικό παιχνίδι γάτας-ποντικιού.

Και το trailer της ταινίας: