Κυκλοφορούν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα

Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν επίσημα με το τελευταίο άρθρο της από 17-9-1861 εγκυκλίου της Γενικής Διευθύνσεως Ταχυδρομείων περί εκτελέσεως του νόμου περί γραμματοσήμων την 1η Οκτωβρίου 1861.

Δεν είναι άλλα από τα λεγόμενα Παρισινά Κεφάλια ή Παρισινή έκδοση Μεγάλων κεφαλών του Ερμή. Η εκτύπωση έγινε στο Παρίσι στο τυπογραφείο Ernest Meyer. Ο Σχεδιασμός έγινε  από το γνωστό Γάλλο χαράκτη Albert Barre, γιο του J. Barre, δημιουργό των πρώτων γαλλικών γραμματοσήμων. Ο Α. Barre, βασίστηκε στο σχέδιο του πατέρα του για τα πρώτα γαλλικά γραμματόσημα του 1849 που απεικόνιζαν την κεφαλή της θεάς Δήμητρας. Το μετάλλιο με την κεφαλή του Ερμή για το Ελληνικό γραμματόσημο που σχεδίασε ο Α. Barre και το συνολικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα αριστούργημα χαρακτικής τέχνης και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα τυπογραφικής εργασίας της εποχής. Η εκτύπωση εξαιρετικά προσεγμένη (ελαφρά εκτύπωση με σκληρή μέθοδο) που αποφεύγει το ανάγλυφο της εικόνας στο χαρτί. Οι γραμμές σκίασης είναι λεπτές και διακεκομμένες δίνοντας μια πιο φυσική όψη στην εικόνα. Το χαρτί είναι εξαιρετικής ποιότητας συνήθως στα χρώματα της εικόνας, λείο και στιλπνό.

Τα  γραμματόσημα με την μεγάλη κεφαλή Ερμή αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 1891.Τα πρώτα γραμματόσημα με ελληνική επιγραφή κυκλοφόρησαν το 1859 και ήταν εκδόσεως του Ιονικού Κράτους. Το Ιονικό Κράτος χρονολογικά προϋπήρξε της Επανάστασης του 1821 και έτσι μεταξύ άλλων έχει και την πρωτιά στον τομέα της έκδοσης γραμματοσήμων αλλά και νομισμάτων. Τα γραμματόσημα αυτά δεν ανέφεραν αξία και διαχωρίζονταν με βάση το χρώμα τους.

 

 

 

Πηγή : timesnews.gr