Το Γκόλεμ και το Τζίνι – Ένα ενήλικο παράμυθι.

Είναι σπάνιο όσον αφορά young adult βιβλία να βρεθεί ένα το οποίο να ξεχωρίζει απ τα κλισέ του είδους. Σπάνιο, αλλά όχι και αδύνατο.

Ένα τέτοιο εύρημα είναι το Γκόλεμ και το Τζίνι, της Helene Wecker. Το ντεπουτο της συγγραφέως, συνδυάζει έξυπνα την φαντασία με την πραγματικότητα σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα αστικης φαντασίας, το οποίο κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις καθώς ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Nebula, World Fantasy Award και Audie Award, ενώ έχει κερδίσει τα λογοτεχνικά βραβεία Mythopoeic, VCU Cambel και το Harold U. Ribalow Prize.

Το βιβλίο περιγράφει την προσπάθεια δυο απόκοσμων όντων, ενός Γκόλεμ και ενός Τζινι, καθώς παλεύουν να επιβιώσουν και να ζήσουν στην Νεα Υόρκη του 1899.

Αποτελεί μια ειλικρινή και απρόσμενα φιλοσοφική παρατήρηση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τα μάτια δυο όντων που είναι τελείως απομακρυσμένα από αυτήν – αλλά και μεταξύ τους.

Η Τσάβα, το γκόλεμ της ιστορίας, δημιουργείται από έναν διεφθαρμένο πρώην ραβίνο για χάρη ενός ξεπεσμένου επιπλοποιού που σκοπεύει να μεταναστεύσει στην Αμερική και ψάχνει απεγνωσμένα για σύζυγο. Σύντομα μετά την αφύπνιση της, ο σύζυγος της πεθαίνει και εκείνη βρίσκεται χωρίς αφέντη.

Η πορεία της προς την αναζήτηση του νοήματος της ύπαρξης της σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που είχαν όλες οι γυναίκες της εποχής της, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του βιβλίου. Η Τσάβα έρχεται σε σύγκρουση με την φύση της, τις επιθυμίες της αλλά και τις επιθυμίες των γύρω της, τις οποίες είναι καταδικασμένη να ακούει.

Στον αντίποδα έχουμε τον Αχμάντ. Ένα τζίνι φυλακισμένο σε ένα λυχνάρι, αιχμαλωτο από έναν διεφθαρμένο μάγο. Ο Αχμάντ, μια σπίθα φωτιάς και δύναμης, χάνει απότομα την απόλυτη ελευθερία που χαρακτηρίζει το είδος του και έρχεται αντιμέτωπος με τους περιορισμούς του ανθρώπινου σώματος. Αναζητά και ενθαρρύνει όλες τις αποκλίνουσες συμπεριφόρες – για εκείνον τα πρέπει της ανθρώπινης κοινωνίας είναι επιπλέον σιδερένια δεσμά, σαν αυτά που τον κρατάνε εγκλωβισμενο στην ανθρώπινη μορφή του.

Η απεγνωσμένη του ανάγκη να ξεφύγει από την τωρινή του κατάσταση, να επανέλθει στην παλιά, πανίσχυρη και, κυρίως, ελεύθερη υπόστασή του, θυμίζει πολύ την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη όλων μας να ξεφύγουμε από όλα αυτά που μας περιορίζουν.

Οι δύο ήρωες, μέσα από τις δοκιμασίες τους, τις κουβέντες και τις διαφωνίες τους για την ανθρώπινη φύση, φαντάζουν πιο ανθρώπινοι, πιο ευάλωτοι από οποιονδήποτε.

Η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζεται η ανασφάλεια, η απώλεια, ο Θεός και φυσικά, η αγάπη, κάνουν αυτό το βιβλίο πραγματικά ξεχωριστό.

Παράλληλα με τις ιστορίες τους μπλέκονται και άλλοι, πολύχρωμοι, πολυδιάστατοι χαρακτήρες, όλοι με μια ιστορία να μοιραστούν, με φόντο την Εβραϊκή και Συριακή κοινότητα της Νέας Υόρκης του 19ου αιώνα και, φυσικά, και ο μεγάλος κακός της ιστορίας.

Ο άντρας που έφτιαξε την Τσάβα και που εμπλέκεται με τον Αχμάντ, ο άντρας του οποίου η ιστορία και ο χαρακτήρας του είναι τόσο εξαίρετη που διστάζω να γράψω παραπάνω, ώστε να μην αφαιρέσω κάτι από αυτήν.

Αν ψάχνετε για ένα βιβλίο του οποίου οι παρατηρήσεις, διάλογοι και ο ρυθμός θα σας αφήσουν με σκέψεις πολύ μετά αφού τελειώσει, το Τζίνι και το Γκόλεμ είναι η επιλογή για εσάς.