Μια Ωδή στην “Κάθαρση”

Αυτές τις μέρες παίζεται στους κινηματογράφους της χώρας μας η πιο πρόσφατη ταινία της σειράς “Κάθαρση” – “The Purge”. Η συγκεκριμένη είναι prequel των αρχικών τριών ταινιών και πραγματεύεται την πρώτη κάθαρση και τις κοινωνικοπολιτικές τις συνέπειες, τις οποίες έχουμε δει ώριμες στις προηγούμενες ταινίες.

Αλλά.. ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Το γενικό πλαίσιο των ταινιών προβάλει μία Αμερική η οποία, στα όρια της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, το 2014 εξέλεξε ένα νέο κόμμα στην εξουσία, τους Νέους Εθνοπατέρες της Αμερικής, οι οποίοι ανάμεσα στις άλλες διαρθρωτικές τους αλλαγές, έχουν επιβάλλει μία ετήσια “Κάθαρση”. 12 ώρες τις οποίες κάθε είδους έγκλημα είναι ελεύθερο. Εξαιρούνται (βέβαια!!) υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Μέχρι το 2022 η εγκληματικότητα στην Αμερική έχει εξαληφθεί (λέμε τώρα..) και η ανεργία έχει μειωθεί σε μονοψήφια νούμερα, κυρίως λόγω της “Κάθαρσης”.

Η πρώτη ταινία, έκανε πάταγο με την προβολή της το 2013. Ακολουθεί την εύπορη οικογένεια Sandin (Ethan Hawke, Lena Headey), οι οποίοι μένοντας σε μία κλειστή κοινότητα, περιμένουν να περάσουν ένα ήρεμο βράδυ μακριά από τα γεγονότα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία home invasion ταινία. Δεν βλέπουμε μία ολοκληρωμένη ματιά στην κατάσταση, αλλά πως διαχειρίζεται μία αστή οικογένεια, ένα τόσο βιαίο γεγονός.

This slideshow requires JavaScript.

Οι δύο επόμενες ταινίες The Purge: Anarchy (2014) και The Purge: Election Year (2016) ακολουθούν τον Leo Barnes (Frank Grillo) από εκδικητή (Anarchy) σε αρχηγό ασφαλείας για την Anti-Purge υποψήφια για Πρόεδρο των Η.Π.Α (Election Year).

This slideshow requires JavaScript.

Είναι πραγματικά τροφή για σκέψη το σενάριο των ταινιών αυτών. Εάν αφαιρέσεις τον φόβο των κοινωνικών αντιποίνων από τους ανθρώπους, θα συμβεί κάτι παρόμοιο? Μία βίαιη αναρχία χώρις ουσιαστικό λόγο, έγκλημα για ψυχαγωγία? Οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους τέτοια κακία και δόση παραφροσύνης?

Ειδικότερα η πρώτη ταίνια, πέραν του κλειστοφοβίκου σκηνικού της, μεταφέρει ακριβώς τέτοιου είδους προβληματισμούς. Οι τρεις επόμενες ακολουθούν έναν πιο action δρόμο, προσπαθούν να δημιουργήσουν και το δικό τους στίγμα με τις αμφιέσεις (πρωτότυπες δεν μπορώ να πω, είναι από τα highlight των ταινιών). Όμως δεν υστερούν στην προσπάθεια να κάνουν κοινωνική κριτική στην κατάσταση και τα πιστεύω των Αμερικάνων (και όλων μας, εν τέλει).

Αξίζει να πούμε πως στις 04/09/2018 ξεκινάει η τηλεοπτική σειρά The Purge, από το USA Network, στο οποίο και θα πρωταγωνιστήσει η Lili Simmons (Banshee).

Ορίστε και το trailer της νέας σειράς :