Το λογοτεχνικό αριστούργημα του 19ου αιώνα που συγκινεί μεχρι σήμερα..

“Καλύτερα να είσαι χωρίς λογική, παρά χωρίς αισθήματα”

Σάρλοτ Μπροντέ (1816-1855)

Το θαύμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας “Τζέιν Έιρ” εκδόθηκε σαν σήμερα  το 1847. Η μεγαλύτερη κόρη του Ιρλανδού κληρικού Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρία Μπράνγουελ, η Σάρλοτ Μπροντέ έγραψε ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του 19ου αιώνα, παρόλο που δεν αναγνωρίστηκε άμεσα από τους κριτικούς της εποχής. Το έργο κυκλοφόρησε με το αντρικό ψευδόνυμο Κάρερ Μπελ και είναι κατ’ ουσίαν η αυτοβιογραφία της Σάρλοτ, που τη μετέφερε στο χαρτί με ένα μυσταγωγικά ενδιαφέρον τρόπο, ώστε να κάνει τον αναγνώστη να μαγευτεί σε ένα κόσμο της βικτωριανής εποχής, γεμάτο εντάσεις και έρωτα, μυρίζοντας μέχρι και το άρωμα των λουλουδιών στο χώρο. Διαβάζοντας το μεταφερόμαστε στην αγγλική επαρχία, ταυτιζόμαστε με τους ήρωες του έργου και αντιλαμβανόμαστε τη γνησιότητα των συναισθημάτων που διακατέχει τη γραφή της Σάρλοτ Μπροντέ.

Υπόθεση του βιβλίου:

Η Τζέιν Έιρ, ορφανή, μεγαλώνει χωρίς αγάπη με τους συγγενείς της, που τελικά τη στέλνουν στο Ίδρυμα Λόγουντ. Η δύναμη και η αδάμαστη θέλησή της τη βοηθούν να τα βγάλει πέρα στο σκληρό, εχθρικό ορφανοτροφείο. Λίγα χρόνια αργότερα είναι πια μια νέα, μορφωμένη γυναίκα, γεμάτη όνειρα για τη ζωή.
Όταν προσλαμβάνεται ως γκουβερνάντα της μικρής Αντέλ στο Θόρνφιλντ Χολ, όλα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Και σύντομα ανάμεσα στην Τζέιν και τον εργοδότη της, τον γοητευτικό Έντουαρντ Ρότσεστερ, αρχίζει να γεννιέται μια βαθιά, ιδιαίτερη σχέση. Όμως κάτι παράξενο συμβαίνει στο Θόρνφιλντ. Ένα τρελό, τρομακτικό γέλιο στοιχειώνει τους διαδρόμους, και τις νύχτες κανείς δεν νιώθει απολύτως ασφαλής. Και ο Έντουαρντ προσπαθεί πάση θυσία να κρατήσει κρυφό το σκοτεινό μυστικό του..

 

Το λογοτεχνικό αριστούργημα “Τζέιν Έιρ” μεταφέρθηκε πολλάκις στο κινηματογράφο καθώς και στο θέατρο και κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδόσεις μεταφρασμένο ανά τον κόσμο. Είναι πολύ συγκινητικό και αξιοσέβαστο το γεγονός πως η Σάρλοτ Μπροντέ, μια νεαρή κοπέλα που έζησε δύσκολα χρόνια, έχοντας χάσει τη μητέρα της από παιδί, έχοντας βιώσει την απώλεια των αδελφών της από φυματίωση, σε μία εποχή που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή υπήρξε, σε μία πατριαρχική οικογένεια με στερήσεις ως και στο φαγητό, βρήκε το σθένος και την αγάπη να μας αφήσει μια τέτοια κληρονομιά που μόνο θησαυρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

 

 

Πηγές: Βικιπαιδεία, perizitito.gr, hallofpeople.com