Τρελλός από αγάπη (αδύνατη καρδιά). Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

“Μα κατάλαβες, Βάσια! φώναξε ο φίλος. Την αγαπώ όσο αγαπώ και σένα και θα’ ναι ο άγγελος μου όπως και ο δικός σου. Η ευτυχία σου θ’ απλωθεί πάνω μου και θα με θερμάνει και μένα. Θα γίνει η αγαπημένη μου όπως και η δική σου και στα χέρια της μόνο αποθέτω τη μοίρα μου. Η φιλία μου και για τους δύο σας είναι όμοια, μείνετε αχώριστοι στην καρδιά μου και στη σκέψη μου και θα ‘χω έτσι δύο πλάσματα να αγαπώ αντί για ένα…”

Ένα διήγημα του Ντοστογιέφσκι που μέσα σε μόλις 76 σελίδες καταφέρνει να περάσει πολλά μηνύματα. Θα αναρωτιόταν κανείς ποιο είναι το κεντρικό θέμα του έργου.. Δύο αληθινοί φίλοι ζουν μαζί. Υπάρχει μεγάλη εργασιακή πίεση. Ο ένας αποφασίζει να παντρευτεί. Ο άλλος τον στηρίζει. Αργότερα έρχεται η εξασθένηση μιας αδύνατης καρδιάς…

Η συναισθηματική αλήθεια που μας μεταδίδει ο Ντοστογιέφσκι είναι και πάλι εδώ. Η ιδιαίτερη γραφή που μας ταξιδεύει είναι και πάλι εδώ. Και τα διηγήματα του που σε λίγες σελίδες μας συγκινούν είναι και πάλι εδώ…

“Τα χείλη του Αρκάδη τρεμούλιασαν, τα μάτια του έκλαψαν, χλώμιασε και την ίδια στιγμή, μισοξεχώρισε κάτι φοβερά μεγάλο και νέο…”

Αξίζει να μπει κανείς στον κόσμο των διηγημάτων του συγγραφέα. Έχουν ανεκτίμητη αξία και κοσμούν τη λογοτεχνία μέχρι και σήμερα!