“Ταξίδι στη Σελήνη” του Ζωρζ Μελιές

 

Σαν σήμερα 1η Σεπτεμβριου, 116 χρόνια πριν, προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ταινία “Ταξίδι στη Σελήνη”, η οποία θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μία γαλλική βωβή ταινία του 1902 που δημιουργήθηκε 70 χρόνια σχεδόν, πριν ο άνθρωπος πατήσει στο φεγγάρι! Αν και δεν είμαι φαν του είδους ως έχει σήμερα, το συγκεκριμένο φιλμ μου άφησε εικόνες που έκαναν τη φαντασία μου να ταξιδέψει μακράν..

Εμπνευστής και δημιουργός της ταινίας με πρωτότυπο γαλλικό τίτλο “Le voyage dans la lune”, υπήρξε ο πρωτοπόρος Ζωρζ Μελιές, πρώην ταχυδαχτυλουργός σε θέατρο! (Το΄χε το μικρόβιο από πριν 😀 )

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μίας ομάδας αστροναυτών, οι οποίοι πάνε στο φεγγάρι, με τη βοήθεια μίας κάψουλας-ρουκέτας, η οποία ανατινάζει την επιφάνεια του. Εκεί θα βρουν τους κατοίκους του φεγγαριού (Selenites), και κατά την επιστροφή τους στη γη θα φέρουν κι έναν αιχμάλωτο. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Μελιές, καθώς και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί της εποχής όπως ο Βικτόρ Αντρέ, ο Μπλετ Μπερνόν και ο Ζαν Ντ’ Αλσί.

 

Η ταινία διαρκείας 8-16 λεπτών, ανάλογα τα πόσα καρέ ανά δευτερόλεπτο, είναι εμπνευσμένη από δύο έργα του Ιούλιου Βερν, το “Από τη Γη στη Σελήνη” και το “Γύρω από τη Σελήνη” και το “Άνθρωποι στην Σελήνη” του Χέρμπερτ Γουέλς.

Ο Μελιές μπροστά από το κατάστημα παιχνιδιών του
Ο Μελιές μπροστά από το κατάστημα παιχνιδιών του

 

Δυστυχώς όταν κυκλοφόρησε το έργο, δεν ήταν γνωστός ο θεσμός κατοχύρωσης δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα ο Μελιές να πέσει θύμα πειρατείας και να αντιγραφεί η ταινία από άλλους, που εποφελήθηκαν της απολαβής χρημάτων από την πώληση της. Λίγα χρόνια αργότερα η εταιρεία του Μελιές κύρηξε πτώχευση και ο ίδιος έγινε πωλητής παιχνιδιών.

 

 

 

Η ταινία ενέπνευσε τον μετέπειτα γαλλικό κινηματογράφο. Το φιλμ θεωρούταν χαμένο έως το 1930, και μετά την αποχώρηση του Μελιές από τον χώρο. Όμως, το 1930, επανήρθε στο φως, όταν άρχισε να πιστώνεται στον Μελιές η σπουδαιότητα του έργου του προς στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια αυθεντική χειροποίητη επιχρωμάτωση ανακαλύφθηκε το 1993, και επεξεργάστηκε το 2011.

Ο Μελιές φέρεται επίσης ως ο δημιουργός και των πρώτων έγχρωμων ταινιών, τις οποίες κατάφερε να δημιουργήσει χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρέ με το χέρι. Το 1897 σκηνοθέτησε και γύρισε ταινίες μικρού μήκους με θέμα την Ελλάδα, όπως η “Ναυμαχία στην Ελλάδα” και “Σφαγές στην Κρήτη”. Η προσφορά του στον κινηματογράφο αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία των Τεχνών της Γαλλίας, ενώ το 1931 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής. Από το 1946 έχει θεσμοθετηθεί η ετήσια απονομή του Βραβείου Μελιές για την καλύτερη γαλλική κινηματογραφική παραγωγή.

     Η πιο γνωστή σκηνή της ταινίας

Η κάψουλα που μεταφέρει τους αστροναύτες, καρφώνεται στο μάτι της Σελήνης
Η κάψουλα που μεταφέρει τους αστροναύτες, καρφώνεται στο μάτι της Σελήνης

Σκηνές από την ταινία χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο κλιπ του “Heaven For Everyone” των Queen, ενώ το κλιπάκι της επιτυχίας των Smashing Pumpkins Tonight, Tonight” είναι εμπνευσμένο από το “Ταξίδι στη Σελήνη”

Πάμε 116 χρόνια πίσω;

 

Πηγές : Βικιπαιδεία, Η Μηχανή του Χρόνου