“Το Avant Garde φρικιό της Λογοτεχνίας” που σκότωσε ακούσια τη γυναίκα του.
“Τίποτα. Μήτε αρκετή σοφία, εμπειρία – τίποτα. Μήτε Άγιο Δισκοπότηρο, μήτε Ύστατο Σατόρι, καμία τελική λύση. Μονάχα σύγκρουση. Το μόνο που μπορεί ν’ ανακουφίσει τη σύγκρουση είναι η Αγάπη. Η Αγάπη. Τι να ‘ναι; Το πιο φυσικό παυσίπονο. Αυτό είναι. Η ΑΓΑΠΗ”
Τα τελευταία του λόγια, χαραγμένα στο ημερολόγιό του, στις 30 Ιουλίου του 1997, δύο μέρες πριν πεθάνει
Γουίλιαμ Σ. Μπάροουζ ( 5 Φεβρουαρίου 1914 – 2 Αυγούστου 1997)
O Γουίλιαμ Σ. Μπάροουζ ήταν Aμερικανός συγγραφέας, ζωγράφος και σεναριογράφος. Το περισσότερο έργο του είναι αυτοβιογραφικό, βασιζόμενο στις προσωπικές του εμπειρίες από τον εθισμό του στο όπιο, γεγονός που σημάδεψε τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής του. Καθοριστική παρουσία της Μπητ γενιάς, ήταν ένας αβάν-γκαρντ συγγραφέας που επηρέασε τη λαϊκή κουλτούρα αλλά και τη λογοτεχνία. Το 1984 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας και Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών.
Εγινε διάσημος για το ψυχεδελικό γράψιμό του ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Beat Generation, αλλά και για τον έξαλλο τρόπο ζωής του, τις εξάρσεις του σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Ακόμα ένα γεγονός που χαρακτηρίζει την ιστορία του Γουίλιαμ Μπάροουζ είναι ότι έγινε επίσης γνωστός και για τη δολοφονία της συζύγου του, Τζόαν Βόλμερ Ανταμς. Ο τρόπος και ο λόγος για τον οποίο τη σκότωσε μετατρέπουν την ιστορία σε ιλαροτραγωδία με μακάβριο αποτέλεσμα.
Το ζευγάρι βρισκόταν στο Μεξικό, όταν αποφάσισαν να αναπαραστήσουν τη σκηνή που ο Γουλιέλμος Τέλλος πετυχαίνει με ένα τόξο ένα μήλο στο κεφάλι του γιου του. Το μήλο τοποθετήθηκε στο κεφάλι της συζύγου του, ο Μπάροουζ δεν χρησιμοποίησε τόξο αλλά όπλο. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί ψυχραιμία, στην προκειμένη περίπτωση ήταν και οι δύο μεθυσμένοι πριν το επιχειρήσουν. Οπως ήταν φυσικό κι επόμενο, η Τζόαν έπεσε νεκρή από το χέρι του συζύγου της. Ο Μπάροουζ συνελήφθη και πέρασε 13 μέρες στη φυλακή, μέχρι που ο αδερφός του κατάφερε να πληρώσει και να τον βγάλει. Κριτικοί του έργου του εκτιμούν ότι το γεγονός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα συγγραφική δράση του.
Είπε:
“Παρανοϊκός είναι εκείνος που αρχίζει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του.”
“Η μέθοδος για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο ή ένα έθνος είναι να σταματήσεις τα όνειρά του. Με τον ίδιο τρόπο που οι λευκοί αντιμετωπίζουν τους ινδιάνους: σκοτώνοντας τα όνειρά τους, τη μαγεία τους, τα προγονικά τους πνεύματα.”
“Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα παρασιτικό ον που δεν ενεργεί πάντα για το συμφέρον του.”
“Το να ξέρεις ότι μπορεί να μη τα καταφέρεις… μέσα σ’ αυτή τη γνώση γεννιέται το θάρρος.”
“Το μυαλό σου θα απαντάει τις περισσότερες ερωτήσεις αν μάθεις να χαλαρώνεις και να περιμένεις τις απαντήσεις.”
“Στη βαθιά λύπη δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς.”
“Υπερβολικά τέλειος για να είναι σεξουαλικά επιθυμητός.”
“Η μόνη βιώσιμη ηθική είναι να κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις.”
“Μερικές φορές η παράνοια απλώς διαθέτει όλες τις πληροφορίες.”
“Σκότωσε τη σκύλα και γράψε ένα βιβλίο. Εγώ αυτό έκανα!”
“Όπως όλα τα αγνά πλάσματα, οι γάτες είναι πρακτικές.”
“Ίσως κάθε απόλαυση να είναι απλά ανακούφιση.”
“Το εθνικό μας ναρκωτικό είναι το αλκοόλ. Έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε όλα τα άλλα ναρκωτικά με ιδιαίτερο τρόμο.”
“Το πρόσωπο του Κακού είναι πάντα το πρόσωπο της απόλυτης ανάγκης.”
“Στην Αμερική πρέπει ή να είσαι περιθωριακός ή να πεθάνεις από βαρεμάρα.”
“Για να μάθεις κάτι καινούργιο, πάρε το μονοπάτι που πήρες χθες.”
“Πρέπει να μάθεις να υπάρχεις χωρίς θρησκεία χωρίς πατρίδα χωρίς συμμάχους.”
Ο Μπάροουζ μαζί με τον Άλεν Γκίνσμπεργκ και τον Τζακ Κέρουακ, θεωρούνται οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι των μπιτ στη λογοτεχνία. Η έρευνά του στη γλώσσα (“η γλώσσα είναι ιός”) και οι πειραματισμοί του με το κείμενο (τα περίφημα cut-up: “ο καθένας που διαθέτει ένα ψαλίδι μπορεί να γίνει ποιητής”) αποτελούν συστατικα στοιχεία του έργου του. Πιο γνωστά του έργα τα μυθιστορήματα “Γυμνό Γεύμα” (1956), “Queer” (1986) και “Exterminator!” (1973), και οι τριλογίες “Nova Express” (“The Soft Machine”, “Nova Express”, “The Ticket That Exploded”) και “Red Night Trilogy” (“Cities of the Red Night”, “The Place of Dead Roads”, “The Western Lands”). Από τις εκδόσεις “Τόπος” κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο που εγκαινίασε τη γενιά των μπιτ (και που έγραψε από κοινού με τον Τζακ Κέρουακ) το “Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους”. Πέθανε στις 2 Αυγούστου του 1997.
Πηγές: Βικιπαιδεία, lifo.gr, thetoc.gr, gnomikologikon.gr